Muutostarinani valmentajan ja oppimistulosten näkökulmasta – miten ennen koronaa ja miten nyt?
Olen ollut valmentamassa useita satoja kertoja päivän tai kahden päivän ryhmävalmennuksia, tyypillisesti kello 9–16 ohjelmalla ja usein uusille esimiehille. Uutta opittavaa on ollut paljon. Mielessä kaihersi usein, ovatko näin pitkät päivät oppimisen kannalta hyvät ja voiko kerralla oppia bisneksen johtamista, työlainsäädäntöä, HR käytäntöjä, ihmisten johtamista niin yksilöinä kuin tiimeinä. Vaimensin sisäisen äänen järkisyillä: pitkät matkat, intensiivinen keskittyminen yms.
Valmennusten monimuotoistaminen
Vapaaehtoistyön kautta löytyi Howspace työkalu, olen nyt käyttänyt jo 15 kk. Ensin perustoimintoja hyödyntäen ja vaiheittain kaikilla tekoälyn antamilla mausteilla. Howspace partnerina hyödynnän sitä kaikessa mahdollisessa: etävalmennuksissa, virtuaalityöpajoissa, etäfasilitoinnissa, hybriditilaisuuksissa ja jopa lähitilaisuuksissa ennakko- ja jälkitehtävissä.
Marraskuun ajan sain valmentaa suuren perheyrityksen uusien esimiesten ryhmää. Vain yhdelle Howspace oli tuttu entuudestaan. Ryhmään osallistui myös aiemmin työnjohtotehtävissä toimineita ja moni heistä oli aiemmin tottunut osallistumaan vain Teams-kokouksiin kuuntelijana suljetuin kameroin. Hiukan jännitti, miten matkamme sujuu. No, hyvin se sujui! Ei, kun se sujui erinomaisesti! Samalla ajankäytöllä – noin 2 valmennuspäivää – pilkottuna koko marraskuulle yhteisiin valmennushetkiin ja itsenäisesti suoritettuihin ennakko- ja jälkitehtäviin. Yhteisissä hetkissä keskeistä oli vuorovaikutus, harjoituksissa esiin tulevien asioiden syventäminen, perustelujen ja vaikuttavuuksien pohtiminen. Oman talon HR tarkensi yksittäisiä ohjeistuksia ja vahvisti lähijohtamisen tärkeyttä.
Mitä oppimistuloksia saatiin aikaiseksi?
Fiilis näkyi kasvoilla ja myös kyselyissä pitkin matkaa. Aktiivisuus kävi ilmi myös Howspacen analytiikasta: 100 % osallistuminen työtilassa. Oppimistulokset perustuivat omaan arvioon valmennuksen alussa ja lopussa. Mietin, että kannattaako kysyä näin lyhytkestoisessa ohjelmassa oppimistuloksia. Onneksi kysyin. 1–5 asteikolla kaikilla lähijohtamisen alueilla muutos oli erittäin positiivinen. Silti opittavaa jäi – olihan kyse vain n. 15 tunnin aikapanostuksesta. Onneksi heillä oppimismatka jatkuu heti mm. esimiesfoorumien muodossa. Kysyin lopuksi, miten suhtautuminen esimiestyöhön oli muuttunut valmennuksen aikana? Tehtävä koetaan entistä tärkeämmäksi ja kiinnostus esimiestyössä kehittymiseen on kasvanut. Muutama huomasi olevansa entistä innostuneempi omasta roolistaan.
Sydän pakahtuu myötäilosta ja myötäinnosta heidän puolestaan. Tällaisia onnistumistarinoita haluan olla luomassa suomalaiseen työelämään.
Jos haluat keskustella ja kuulla lisää, miten oppimismahdollisuuksia voisi kehittää omassa organisaatiossasi, viestittele vaikka Ota yhteyttä -sivun kautta.
Artikkeli julkaistiin 3.12.2021 Linkedinissä